“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Μύθοι και αλήθειες

1. Έχω άλατα στον αυχένα μου και πονάει.
Πολλές είναι οι αιτίες σε μια αυχεναλγία. Όταν κάποιος λέει άλατα, μπορεί να αναφέρεται σε οστεόφυτα (μικρά οστέινα εξογκώματα). Άλατα όμως έχουν μόνο τα πλυντήρια.

2. Μην τρίζεις τα δάκτυλά σου είναι κακό.
Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Δε μπορούμε να πούμε αν είναι καλό ή κακό να τρίζεις τα δάκτυλά σου. Οι τριγμοί αυτοί γίνονται όταν σπάνε φυσαλίδες αζώτου του αρθρικού υγρού.


3. Έπαθα τράβηγμα στο μύ.
Είναι λαϊκή φράση που χρησιμοποιείται συχνά από αθλητές. Συνήθως αναφέρονται στη θλάση του μυός, που γίνεται από υπερδιάταση των μυϊκών ινών.

4. Πιες νερό να σου περάσει ο λόξιγκας.
Πράγματι το νερό όταν κάποιος το πίνει γουλιά-γουλιά, βοηθάει για να του περάσει ο λόξιγκας. Αποστέλλονται ποσότητες αέρα που χαλαρώνουν τον αθέμιτο μυϊκό σπασμό του διαφράγματος.

5. Έπεσε λιπόθυμος. Ρίξε του σφαλιάρες να συνέλθει.
Δεν είναι ανάγκη να φάει ξύλο ο άνθρωπος άδικα. Απλά ξάπλωσέ τον και σήκωσέ του τα πόδια αρκετά πάνω από το επίπεδο της καρδιάς (ανάρροπη θέση), για να πάει αίμα στον εγκέφαλο.

6. Δώσε του πατατάκια για την ηλίαση.
Σε μια θερμοπληξία όντως ενδείκνυται να δώσουμε αλμυρές τροφές όπως τα πατατάκια, για να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση.

7. Μα πώς περπατάει σε τεντωμένο σκοινί. Δε θα μπορούσα ποτέ να το κάνω.
Ποτέ μη λες ποτέ. Ο ακροβάτης που βλέπεις μη φανταστείς ότι τα κατάφερε με την πρώτη. Είναι θέμα εντατικής εξάσκησης της ιδιοδεκτικότητας. Δηλαδή στο πόσο καλά ισορροπηστικά αντιδράει ο οργανισμός επεξεργάζοντας εξωτερικά ερεθίσματα.

8. Κάπνιζα 2 πακέτα για 15 χρόνια, αλλά το έχω κόψει εδώ και 10 χρόνια. Είναι σα να μη κάπνισα.
Το ότι έκοψες το κάπνισμα είναι καλό, αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρξες καπνιστής βαρύτητας 30 pak gear. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πνευμονικές και βρογχικές αλλοιώσεις παραμένουν.

9. Γύρε το κεφάλι σου πίσω για να σταματήσει το αίμα στη μύτη.
Είναι κάτι που ακούγεται συχνά αλλά είναι λάθος, γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάποσης του αίματος. Σε περίπτωση ρινοραγίας αφού ξεβγάλετε το αίμα με άφθονο νερό, τοποθετείστε βαμβάκι μέχρι να σταματήσει.

10. Κάηκα στην εξάτμιση. Φέρε να βάλω οδοντόκρεμα.
Η οδοντόκρεμα περιέχει χημικές ουσίες που πιθανό να χειροτερέψουν το έγκαυμα. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι μέχρι να βάλετε ειδικές φαρμακευτικές κρέμες που θα σας συνιστήσει ο δερματολόγος ή ο φαρμακοποιός σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου