“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία σύγχρονη διαγνωστική και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, που χρησιμοποιείται από τους ορθοπαιδικούς σε περιπτώσεις όπως κακώσεις μηνίσκων, συνδέσμων, αρθρικού χόνδρου, αρθρικού υμένα, αστάθεια επιγονατίδας, καθώς και για καθαρισμούς γονάτων. Όταν στον ασθενή παρατηρείται <<μπλοκάρισμα>> στην κινητικότητα του γόνατος, έντονος πόνος, οίδημα, ή αίσθηση αστάθειας, και έχει αποτύχει προηγουμένως η συντηρητική θεραπεία (φάρμακα, φυσικοθεραπεία, ορθοπεδικά βοηθήματα) τότε πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε αρθροσκόπηση. Το κύριο πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης έναντι της διάνοιξης της άρθρωσης, είναι ότι η ιστική βλάβη που προκαλείται είναι σαφώς μικρότερη και άρα ταχύτερη η μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενή.

Αφού γίνει τοπική ή γενική αναισθησία, γίνονται 2-3 οπές στην περιοχή που βρίσκονται τα μάτια του γόνατος (πλάγια). Η μία οπή είναι για να εισαχθεί το αρθροσκόπιο μέσω του οποίου ο γιατρός έχει εικόνα σε οθόνη, ή άλλη για να εισαχθούν διάφορα ειδικά εργαλεία, και η τελευταία για την παροχέτευση.
Η φυσικοθεραπεία ξεκινά από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική μέρα μετά από τις απαραίτητες οδηγίες του γιατρού. Ο φυσικοθεραπευτής θα επικεντρωθεί στα παρακάτω:

1. Αντιμετώπιση του πόνου (ηλεκτροθεραπεία, μάλαξη, κινησιοθεραπεία, κρυοθεραπεία, taping).

2. Βελτίωση του εύρους τροχιάς RΟΜ (παθητική κινησιοθεραπεία στα όρια του πόνου, ολισθήσεις επιγονατίδας)

3. Ενδυνάμωση περιαρθρικών μυών κυρίως του τετρακεφάλου (ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός, ισομετρικές, SLR- άρση τεντωμένου σκέλους, προοδευτικό ισοτονικό πρόγραμμα με αντίσταση κλειστής - ανοιχτής κινητικής αλυσίδας).

4. Αντιμετώπιση του οιδήματος (κρυοθεραπεία, αποιδηματική θεραπευτική μάλαξη, kinesiotaping)

5. Διατατικές ασκήσεις.

6. Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας για βελτίωση ισορροπίας

7. Εκπαίδευση του ασθενή για σωστή βάδιση με τις βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες) που θα χρησιμοποιεί αρχικά. Κατά την βάδιση φορτίζεται πρώτα τα χειρουργημένο μέλος. Στην άνοδο σκάλας ο ασθενής βάζει πρώτα το μη χειρουργημένο πόδι, ενώ κατά την κάθοδο βάζει πρώτα το χειρουργημένο.

8. Λειτουργική αποκατάσταση με ασκήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Συνήθως, η αποκατάσταση διαρκεί περίπου 6-8 εβδομάδες. Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστεί ο ασθενής και να εκτελεί της ασκήσεις που θα του υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής, μόνος του στο σπίτι. Τον συμβουλεύουμε τέλος να τοποθετεί ανά 2 ώρες και μετά τις ασκήσεις, για 20 λεπτά ένα ψυχρό επίθεμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιαδήποτε επιπλοκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου