“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Αξιολόγηση επιδέξιων κινήσεων άκρας χείρας σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Α.Ε.Ε.)

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια κλίμακα αξιολόγησης επιδέξιων κινήσεων της άκρας χείρας από το 1 μέχρι το 6, για ασθενείς που έχουν υποστεί Α.Ε.Ε. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι παρακάτω δοκιμασίες μπορούν να συμπεριληφθούν από το φυσικοθεραπευτή και κατά το πλάνο θεραπείας.
1. Πιάνει και σηκώνει το καπάκι ενός στυλού από την άκρη και το αφήνει κοντά στο σώμα του.

2. Παίρνει 1 φασόλι μέσα από ένα φλιτζάνι και το τοποθετεί μέσα σε άλλο φλιτζάνι. Το φλιτζάνι περιέχει 8 φασόλια, και κάθε φλιτζάνι πρέπει να βρίσκεται εκεί που φτάνει τεντωμένο το χέρι του ασθενή.

3. Ζωγραφίζει οριζόντιες γραμμές παράλληλα, που σταματούν σε μια κάθετη γραμμή (10 φορές σε 20 δευτερόλεπτα). Οι γραμμές είναι περίπου 10 εκατοστά και πρέπει να σταματούν ακριβώς πάνω στην κάθετη γραμμή.

4. Κρατάει ένα στυλό και σχηματίζει τελίτσες με γρήγορες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω στο χαρτί. Ο ασθενής πρέπει να σχηματίζει τελίτσες και όχι μουτζούρες, με ρυθμό 2 τελίτσες/δευτερόλεπτο για 5 δευτερόλεπτα. Σηκώνει το στυλό και επαναλαμβάνει χωρίς βοήθεια από το φυσικοθεραπευτή.

5. Πιάνει ένα κουταλάκι του γλυκού που περιέχει νερό και το φέρνει στο στόμα του. Δεν αφήνουμε να σκύψει το κεφάλι του, και δεν πρέπει να χυθεί το νερό.

6. Κρατάει μια χτένα και τη φέρνει πίσω από το κεφάλι του. Ο ώμος πρέπει να βρίσκεται σε έξω στροφή και τουλάχιστον 900 απαγωγή με το κεφάλι υψωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου