“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ρομποτική θεραπεία για αποκατάσταση άνω άκρου μετά από Α.Ε.Ε.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόοντ Άιλαντ των Η.Π.Α., η ρομποτική θεραπεία (Mit-Manus) βοηθά σημαντικά ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Α.Ε.Ε.), στη βελτίωση κινητικότητας του άνω άκρου, ακόμα και μετά από χρόνια.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το ειδικό ρομπότ, για τρεις μήνες σε ασθενείς που είχαν υποστεί Α.Ε.Ε. περίπου 5 χρόνια πριν. Κατά τη διαδικασία του πειράματος, το αντιβράχιο και η άκρα χείρα του ασθενή τοποθετείται σε μια θήκη (σαν νάρθηκα) που βρίσκεται πάνω στο βραχίονα του ρομπότ. Μπροστά του υπάρχει μια οθόνη υπολογιστή, μέσω τις οποίας προσπαθεί να εκτελέσει κάποιες ασκήσεις (π.χ. να ενώσει κουκίδες). Αν ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει την κίνηση τότε το ρομπότ βοηθάει το χέρι παθητικά. Στη συνέχεια αν ο ασθενής καταφέρει να κινεί το χέρι του, τότε το ρομπότ προσαρμόζει το ελάχιστο επίπεδο υποβοηθούμενης κίνησης για να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη άσκηση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Για 3 μήνες η πρώτη έκανε ρομποτική θεραπεία, η δεύτερη εντατική φυσικοθεραπεία, και η τρίτη έτυχε της <<απλής>> φροντίδας υγείας. Οι ομάδες της ρομποτικής θεραπείας και της εντατικής φυσικοθεραπείας, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση κινητικότητας του άνω άκρου, η οποία αξιολογήθηκε με βάση πόσο καλά ο ασθενής εκπλήρωνε καθημερινές λειτουργικές δραστηριότητες (π.χ. χρήση πιρουνιού, άνοιγμα βάζων, δέσιμο κορδονιών υποδήματος).

Πηγή: Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Τεύχος 74

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου