“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

10 Συμβουλές για τους φροντιστές ατόμων με άνοια

1. Να είστε ευγενικοί και ελαστικοί μαζί του.

2. Προσαρμόστε το περιβάλλον στις ανάγκες και στις προτιμήσεις του ασθενή, με κύριο μέλημα την ασφάλεια και την άνεση.

3. Βοηθήστε τον να μείνει όσο το δυνατόν λειτουργικά ανεξάρτητος. Προσφέρετε την ελάχιστη βοήθεια που απαιτείται για παράδειγμα, στην έγερσή του από την καθιστή θέση, στη βάδιση ή στο τάισμα.

4. Να έχετε υπομονή κατά τη διάρκεια της προσωπικής του φροντίδας.

5. Να του δίνετε συνέχεια οπτικοακουστικά ερεθίσματα (π.χ. τηλεόραση), και να τον καθοδηγείτε κάθε φορά βήμα προς βήμα.

6. Δοκιμάστε να βρείτε ασχολίες που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρουν όπως η ζωγραφική, η μουσική ή τα παιχνίδια με μπάλα.

7. Χρησιμοποιείστε μαζί με τα λεκτικά ερεθίσματα, και τη γλώσσα του σώματος σας στην προσπάθειά σας να καταλάβει κάτι.

8. Προσπαθήστε παράλληλα να κατανοήσετε τη δικιά του γλώσσα του σώματος.

9. Εκτός από τον ασθενή είναι σημαντικό να προσέχετε τον εαυτό σας, τόσο σε σωματικό επίπεδο (εργονομία, ξεκούραση, διατροφή) όσο και σε πνευματικό (αποφυγή στρες).

10. Να θυμάστε ότι για οτιδήποτε κάνει ευθύνεται η ασθένεια και όχι ο ίδιος. Δείξτε λοιπόν κατανόηση μέχρι να εξομαλυνθεί η διαχείριση του ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου