“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αξιολόγηση ισορροπίας στην καθιστή θέση σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Α.Ε.Ε.)

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια κλίμακα αξιολόγησης ισορροπίας στην καθιστή θέση από το 1 μέχρι το 6, για ασθενείς που έχουν υποστεί Α.Ε.Ε. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι παρακάτω δοκιμασίες μπορούν να συμπεριληφθούν από το φυσικοθεραπευτή και κατά το πλάνο θεραπείας.
1. Ο ασθενής κάθεται μόνο με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή.

2. Ο ασθενής κάθεται χωρίς βοήθεια με γόνατα ενωμένα και χωρίς να κρατιέται για 10 δευτερόλεπτα. Τα πόδια του μπορούν να υποστηρίζονται στο πάτωμα.

3. Ο ασθενής κάθεται χωρίς βοήθεια με το βάρος του να πέφτει μπροστά και ισόρροπα κατανεμημένο στα πόδια.

4. Ο ασθενής κάθεται χωρίς βοήθεια, ενώ καταφέρνει να γυρίσει το κεφάλι με τον κορμό του για να κοιτάξει πίσω του. Τα γόνατα είναι ενωμένα και τα χέρια του ακουμπούν πάνω στους μηρούς.

5. Ο ασθενής κάθεται χωρίς βοήθεια, κάνει κάμψη κορμού για να ακουμπήσει το πάτωμα με το χέρι του 10 εκατοστά πιο μπροστά από τα πόδια, και επανέρχεται. Τα πόδια ακουμπούν στο πάτωμα, αλλά δεν επιτρέπουμε στον ασθενή να στηρίζεται από κάπου. Ο φυσικοθεραπευτής υποστηρίζει το πάσχον άνω άκρο αν κρίνεται απαραίτητο.

6. Ο ασθενής κάθεται χωρίς να ακουμπάει η πλάτη του, κάνει πλάγια κάμψη κορμού και από τις 2 πλευρές για να ακουμπήσει το πάτωμα και επανέρχεται. Τα πόδια ακουμπούν στο πάτωμα, αλλά δεν επιτρέπουμε στον ασθενή να στηρίζεται από κάπου. Ο φυσικοθεραπευτής υποστηρίζει το πάσχον άνω άκρο αν κρίνεται απαραίτητο.

2 σχόλια: