“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Γελωτοθεραπεία

Είναι φανερό, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε οι άνθρωποι σπάνια γελούν. Το γέλιο όμως αποτελεί ένα φυσικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, καθώς και να βελτιώσουμε την υγεία μας σε διάφορους τομείς που θα αναλύσουμε παρακάτω. Έτσι, σε πολλές χώρες εφαρμόζεται η γελωτοθεραπέια. Είναι μία μέθοδος που κατά τις συνεδρίες το άτομο μαθαίνει να κάνει ασκήσεις γέλιου, και να το χρησιμοποιεί μέσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας σαν άμυνα ή σαν μέσο προσαρμογής σε νέα δεδομένα.

Αρχικά όταν γελάμε, οι αναπνοές γίνονται πιο βαθιές και με ταχύτερο ρυθμό, με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού και την εκγύμναση αρκετών μυών (π.χ. κοιλιακοί, διάφραγμα, μεσοπλεύριοι, μύες του προσώπου). Επίσης με την καρδιακή συχνότητα να αυξάνεται, σε συνδυασμό με τη βελτίωση κινητικότητας των αγγείων (ενδοθήλιο), και την αύξηση της διαμέτρου τους, η αιμάτωση των ιστών γίνεται καλύτερη. Θα μπορούσαμε να πούμε επομένως, ότι το γέλιο αποτελεί μέσο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πέρα πάντως από το καρδιαναπνευστικό, το γέλιο κάνει εξίσου καλό και στο πεπτικό σύστημα.

Σε πολλές έρευνες φαίνεται ότι το γέλιο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ευεργετικών ουσιών όπως οι ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες που παράγονται από τον εγκέφαλο, είναι χημικές ουσίες που έχουν κυρίως αναλγητική δράση και δίνουν μια αίσθηση ευφορίας στο άτομο. Ακόμα, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με μεγαλύτερη παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων και βοηθούν το κυκλοφορικό.

Άλλες έρευνες πάλι έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γελωτοθεραπείας σε ασθενείς με άνοια, αφού μειώθηκε περισσότερο η σύγχυση και η ταραχή τους σε σχέση με την απλή θεραπεία.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα οφέλη της γελωτοθεραπείας στη ψυχολογία του ατόμου. Η καταπολέμηση άγχους, η μείωση κατάθλιψης, η αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας του εργαζομένου είναι μερικά από αυτά.

Οι καιροί που διανύουμε μπορεί να είναι χαλεποί, αλλά ίσως τελικά το γέλιο να είναι σύμμαχος στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Άλλωστε δεν κοστίζει καθόλου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου