“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αποφυσίτιδα κνημιαίου κυρτώματος (Οsgood – Schlatter)

H αποφυσίτιδα τύπου Οsgood – Schlatter, είναι η φλεγμονή στην κατάφυση του επιγονατιδικού τένοντα με το κνημιαίο κύρτωμα, που προκαλείται από επανειλημμένα εφελκυστικά φορτία του τετρακεφάλου. Είναι χαρακτηριστική η κλινική εικόνα της νόσου, με τη διόγκωση του οστικού εξογκώματος, το οίδημα, τον έντονο πόνο που αυξάνεται με άσκηση αντίστασης τετρακεφάλου, την τοπική αύξηση θερμοκρασίας, και την ερυθρότητα της περιοχής.

Αποτελεί το συχνότερο τύπο αποφυσίτιδας, και ταλαιπωρεί συχνά αθλητές - αθλήτριες εφηβικής ή προεφηβικής ηλικίας (10-14 ετών), διότι ο σκελετός τους βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης. Η απλή ακτινογραφία τις περισσότερες φορές αρκεί για να επιβεβαιώσει τη βλάβη.

Σε ελαφριές και μέτριες περιπτώσεις συνιστάται, αποχή από έντονες δραστηριότητες, φυσικοθεραπεία, ελαστική περίδεση γόνατος, βάδιση με τεντωμένο γόνατο για ένα μήνα και αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή που θα προτείνει ο ορθοπαιδικός. Σε πιο βαριές περιπτώσεις χρησιμοποιείται γύψινος κύλινδρος (Tutor) με το γόνατο σε έκταση για 1 μήνα περίπου. Πάντως σε γενικές γραμμές η πορεία της νόσου έχει καλή πρόγνωση.

Κατά την οξεία φάση (πρώτες 2 μέρες) η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ηλεκτροθεραπευτικά ρεύματα (TENS, E.M.S.), υπέρηχο (3 MHz) διακοπτόμενο χαμηλής έντασης, laser χαμηλής ισχύος κρυοθεραπεία, και περίδεση για την ακινητοποίηση του γονάτου σε έκταση, με στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής.

Τέλος, κατά την υποξεία (3-4 εβδομάδες) και χρόνια φάση της νόσου η φυσικοθεραπεία στοχεύει στην λειτουργική αποκατάσταση της βλάβης περιλαμβάνοντας TENS, E.M.S., υπέρηχο (3 MHz), laser, ισομετρική- ισοτονική ενδυνάμωση κυρίως τετρακεφάλου σταδιακά αυξανόμενης αντίστασης, ασκήσεις ανύψωσης τεντωμένου σκέλους (SLR), θεραπευτική αποιδηματική μάλαξη, εφαρμογή εναλλαγής κρυοθεραπείας - θερμοθεραπείας (π.χ. με επιθέματα), kinesiotaping ή απλό taping, καθώς και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας προοδευτικής δυσκολίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου