“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Το φιλί δρα ως φυσικό φάρμακο

Μήπως τελικά έχει επιστημονική βάση η φράση: να σε φιλήσω να περάσει ο πόνος? Έχει βρεθεί σε αρκετές έρευνες ότι κατά τη διάρκεια ενός φιλιού παράγονται μεταξύ άλλων ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Είναι ορμόνες που παράγει ο ίδιος οργανισμός και έχουν αναλγητική δράση. Μάλιστα η ποσότητα παραγωγής ορμονών, είναι ανάλογη της διάρκειας του φιλιού.

Επιπλέον η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται, ξεπερνώντας τους 100 παλμούς/λεπτό, με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση των ιστών και άρα την καλύτερη οξυγόνωσή τους. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθει κάποιος μια ζωντάνια, σε συνδυασμό με την παραγωγή ορμονών που βελτιώνουν τη ψυχολογία μας, όπως της οξυτοκίνης, σεροτονίνης, και αδρεναλίνης.

Στη στοματική κοιλότητα υπάρχουν σε ποσοστό 80% κοινά βακτήρια σε όλους τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια όμως ενός φιλιού, ανταλλάσσονται και μερικά από τα βακτήρια που είναι μοναδικά σε κάθε άνθρωπο. Έτσι όπως με ένα εμβόλιο, δημιουργούνται αντισώματα για αυτά τα βακτήρια, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έχει βρεθεί επίσης, ότι το φιλιά μεγάλης διάρκειας δρουν και ως αντισταμινικά στις διάφορες αλλεργίες.

Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι, το φιλί αποτελεί μια μορφή άσκησης γυμνάζοντας τους μύες του προσώπου, ενώ παράλληλα γίνεται καύση θερμίδων με ρυθμό περίπου 6 θερμίδες/λεπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου