“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ραιβόκρανο

Με τον όρο ραιβόκρανο ονομάζουμε την μόνιμη ακούσια μυϊκή σύσπαση της περιοχής του αυχένα. Μια επώδυνη κατάσταση για τον ασθενή που έχει ως επίπτωση τον περιορισμό των κινήσεων της αυχενικής μοίρας και την παρέκκλιση της κεφαλής από τη φυσιολογική ανατομική θέση. Συνήθως γίνεται έντονος μυϊκός σπασμός του ενός από των 2 στερνοκλειδομαστοειδών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πλάγια κλίση κεφαλής προς τη μεριά του προβλήματος, και στροφή κεφαλής προς την αντίθετη πλευρά.

Υπάρχει περίπτωση το ραιβόκρανο να είναι συγγενές, να εμφανίζεται δηλαδή εξαρχής από τη γέννηση του ατόμου, που πολύ πιθανό να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση, αν δεν προκύψει αυτόματη βελτίωση. Τις περισσότερες φορές όμως το ραιβόκρανο είναι επίκτητο προερχόμενο από τραυματισμό, απότομη κίνηση, σπονδυλολίσθηση, κακή στάση, αρθρική δυσλειτουργία, δισκοπάθεια, ή και ψυχολογικό παράγοντα.

Η συντηρητική θεραπεία του ραιβόκρανου, περιλαμβάνει τις πρώτες μέρες ανάπαυση, ακινησία (χρήση ορθοπεδικού κολάρου), και τη προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή του ιατρού (μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη). Όταν υποχωρήσουν τα έντονα συμπτώματα, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον ασθενή. Ένα γενικό πλάνο φυσικοθεραπείας παρουσιάζεται παρακάτω:

• Ηλεκτροθεραπεία (αναλγητικά ρεύματα TENS)
• Θερμοθεραπεία (π.χ. υπέρηχος 1MHz, θερμά επιθέματα)
• Τεχνικές χαλάρωσης
• Θεραπευτική μάλαξη
• Kινησιοθεραπεία με ήπιες παθητικές - ενεργητικές ασκήσεις
• Τεχνικές κινητοποίησης (Manual Therapy)
• Διατάσεις – διδασκαλία αυτοδιατάσεων
• Εφαρμογή Kinesiotape
• Διδασκαλία σωστής στάσης κατά τη διάρκεια της μέρας και του ύπνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου