“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τσάι (Camellia sinensis)

Το τσάι είναι παγκοσμίως διαδεδομένο αφέψημα, και το δημοφιλέστερο ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Το πράσινο, μαύρο, λευκό, και κόκκινο τσάι προέρχονται από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Καμέλια η σινική ή Καμέλια η θεά). Οι διάφορες ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται.

Υπεύθυνα για τις ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού, είναι κυρίως συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών ουσιών, που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και περιλαμβάνουν τις κατεχίνες, τις θειοφλαβίνες, τη θειορουβικίνη , ή τις φλαβονόλες.

Οι κατεχίνες του τσαγιού εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, που σχετίζεται με την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το πράσινο και το μαύρο τσάι καταπολεμά τον καρκίνο του στομάχου, ενώ βοηθά την απώλεια βάρους από παχύσαρκους, με τις κατεχίνες και την καφεΐνη. Θωρακίζει το σκελετό, εμποδίζοντας την απώλεια οστικής μάζας και άρα μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων σε ηλικιωμένους.

Οι τανίνες που περιέχει, βοηθούν στην πέψη, ενώ οι πολυφαινόλες μειώνουν την εντερική φλεγμονή, όπως στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το τσάι επίσης είναι καλό αντισπασμωδικό. Περιέχει ακόμα τη θειαμίνη, που ηρεμεί, βελτιώνει τη ψυχολογία, τη νόηση, μειώνοντας μακροχρόνια τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Parkinson.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου