“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Χαμομήλι (Marticaria chamomilla)

Το χαμομήλι γίνεται ρόφημα θερμαντικό με πολλαπλή δράση. Είναι αντισπασμωδικό, κατά του κρυολογήματος, κατά των κολικών, αντιρευματικό, τονωτικό, χωνευτικό, και κατά της δυσκοιλιότητας. Επίσης είναι διουρητικό, κατά της καούρας, της δυσμηνόρροιας, και της υστερίας.

Τα άνθη του χαμομηλιού , χρησιμοποιούνται ως έγχυμα (50 γρ. σε 1 λίτρο νερό). Σπανιότερα χρησιμοποιείται το εκχύλισμα των ανθέων του, το βάμμα, το υδατικό απόσταγμα, το σιρόπι, το λάδι, και το κρασί χαμομηλιού (60 γρ. σε 1 λίτρο κρασιού).

Οι ιδιότητες του χαμομηλιού οφείλονται σε δραστικές ουσίες όπως η κουμαρίνη, τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή, το αζουλένιο, το κάδμιο και τα μεταλλικά στοιχεία. Στις μέρες μας έχει ευρέα χρήση, για να ηρεμεί τα νεύρα, να χαλαρώνει, και να βοηθάει στον ύπνο. Επιπλέον είναι γνωστό για τις αντισηπτικές και αντιαλλεργικές του ιδιότητες.

Ανακουφίζει από συμπτώματα αναπνευστικών διαταραχών, προβλήματα χοληδόχου κύστεως, εντερικά αέρια, αιμορροΐδες, και δερματικούς ερεθισμούς. Με εξωτερική εφαρμογή επουλώνει εγκαύματα και εκζέματα. Τέλος οι στοματικές πλύσεις με χαμομήλι αντιμετωπίζουν την ουλίτιδα, ενώ ωφέλιμες είναι και οι οφθαλμικές πλύσεις χαμομηλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου