“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

10 Συμβουλές σε ασθενείς με γυψονάρθηκα

1. Ο γύψος τοποθετείται σε περιπτώσεις όπως κατάγματα οστών ή χειρουργικές επεμβάσεις, για την ακινητοποίηση της πάσχουσας περιοχής, ώστε να θωρακίσουμε τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών.

2. Μετά την τοποθέτηση του γύψου μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως, ισχαιμία, κυάνωση, ωχρότητα, οίδημα, πόνος ή διαταραχές αισθητικότητας. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται άμεση εξέταση από ορθοπαιδικό.

3. Ελέγχουμε την αιματική κυκλοφορία πιέζοντας τις ονυχοφόρους φάλαγγες των δακτύλων (εντύπωμα). Αν αργούν να κοκκινίσουν υπάρχει πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα. Καλό είναι επίσης, να δίνουμε απτικά ερεθίσματα στα δάκτυλα.

4. Ο γύψος δεν πρέπει να βραχεί, γιατί θα μαλακώσει και θα χάσει το σχήμα του. Άρα θα είναι αναποτελεσματικός ως μέσο ακινητοποίησης της πάσχουσας περιοχής.

5. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά αδιάβροχα καλύμματα, ώστε να μη βρέχεται ο γύψος κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Αν δε βρείτε ειδικό αδιάβροχο κάλυμμα, χρησιμοποιήστε μια αεροστεγή πλαστική τσάντα που να καλύπτει καλά όλο το γύψο, στερεωμένη καλά με λευκοπλάστη.

6. Την πρώτη εβδομάδα είναι χρήσιμο να τοποθετούμε το γύψο σε ανάρροπη θέση κατά την ανάπαυση. Τοποθετούμε δηλαδή το μέλος σε μαξιλάρια ή ανάρτηση, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

7. Κινητοποιήστε ισοτονικά τις ελεύθερες αρθρώσεις (π.χ. με μπαλάκι αντίστασης για τα δάκτυλα σε κατάγματα καρπού).

8. Να κάνετε ισομετρική σύσπαση στους ακινητοποιημένους μύες, για την πρόληψη της μυϊκής ατροφίας. Βάζουμε δηλαδή δύναμη εσωτερικά του γύψου σαν να θέλουμε να τον σπάσουμε (κρατάμε 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώνουμε).

9. Μετά την αφαίρεση του γύψου επιβάλλεται φυσικοθεραπεία, με στόχο τη λειτουργική αποκατάσταση του μέλους.

10. Τέλος, μπορείτε να διακοσμήσετε το γύψο με ζωγραφιές, σχέδια, ή με ευχές συγγενών και φίλων για καλή ανάρρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου