“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το ελιξίριο της ζωής

Των Χρήστου Νικήτα Πουλή, Γιάννη Παναγιωτόπουλου (δημοσιευμένο στο basketblog.gr)

Το κεφίρ ζυμώνεται εδώ και 2000 χρόνια γνωστό ως "Ελιξίριο της Ζωής". Κάποτε λοιπόν, λέει ο "θρύλος", ότι στα Καυκάσια όρη, ο προφήτης Μωάμεθ έδωσε τούς πρώτους "σπόρους" κεφίρ σε κάποιους νομάδες. Οι "σπόροι" του προφήτη φυλάχτηκαν προσεχτικά και συνέχισαν να περνούν από γενιά σε γενιά με τον όρκο ότι ποτέ δεν θα αποκαλυφθεί το μυστικό τους. Για αιώνες οι νομαδικές αυτές φυλές του Καυκάσου δεν δέχτηκαν να μοιραστούν με κανέναν άλλο το "μυστικό".

Οι λίγοι ταξιδευτές τότε άκουγαν τις παράξενες ιστορίες για ένα ασυνήθιστο ζυμωμένο ποτό το οποίο λεγόταν ότι είχε μαγικές ιδιότητες πάνω στην ανθρώπινη υγεία. Τελικά το μυστικό διέρρευσε αφού πέρασε σε όλη την τότε ρωσική επικράτεια, μιας και τότε η περιοχή του Καυκάσου ήταν κάτω από τον έλεγχο της Ρωσίας, και οι πρώτοι ρώσοι γιατροί πού έφτασαν στην περιοχή έμειναν κατάπληκτοι από την θεραπευτική του δράση πάνω σε χρόνιες παθήσεις.

Έτσι το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, "η επέκταση της ζωής" ότι το προσδόκιμο όριο ηλικίας των Καυκάσιων αυτών χωρικών ξεπερνούσε τα 120 χρόνια και αυτό το απέδιδαν σε αυτό το φυσικό προβιωτικό οξυγαλακτικής ζύμωσης το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το γιαούρτι, καθώς περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη.

Μετά από αυτό ο Δρ Kanschlikow ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του κεφίρ μας λέει ότι το κεφίρ δεν είναι απλά μια παραδοσιακή τροφή αλλά και φάρμακο. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.

Τα βακτηρίδια του γιαουρτιού διαρκούν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό όπου αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Το κεφίρ περιέχει πολύ περισσότερους οργανισμούς, καθώς η "κανονική χλωρίδα" κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς και δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) καθώς επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων εμπλουτίζοντας την πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς.

Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό τα οποία ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης.

Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων):

LACTOBACILLI:
Lb. brevis, Lb.cellobiosus, Lb. kefir, Lb.kefiranofaciens, Lb.casei ssp. rhamnosus και ssp.alactosus, Lb.casei Lb helveticus
ssp. lactis, Lb deldruevkii ssp. lactis and ssp. bulgaricus Lb.lactis, Lb acidophilus

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI:
Lc.lactis ssp.lactis and ssp. cremoris and Var. diacetylactis, Lc salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus durans, Leuconostoc
cremoris, L.mesenteroides

YEASTS:
Kluyveromyces lactis
K.bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Candida kefir
C pseudotropicalis
Saccharomyces ssp. Torulopsis holmii (torulla ssp.)

ACETOBACTER:
Acetobacters aceti A. Rasens

Εκτός αυτού έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος. Το κεφίρ βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.

- Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
- Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
- Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
- Βοηθάει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής βιολογικής χλωρίδας (ιδιαίτερα έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλλα ισχυρά φάρμακα).
- Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού.
- Έχει διουρητικές ιδιότητες.
- Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
- Προάγει την πέψη των τροφών και γενικότερα την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Εχει αντικαρκινική δράση.
- Ελαττώνει την αυξημένη χοληστερόλη του αίματος και αρτηριακής πίεσης.
- Βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα. Περιέχει σε αφθονία ασβέστιο, μαγνήσιο φώσφορο για σωστή αύξηση των κυττάρων
- Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου.
- Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές.
- Προστατεύει από τη δυσκοιλιότητα.
- Εχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου