“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Καλοκαίρι. Πώς θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενη θερμοπληξία?

Τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το φαινόμενο θερμοκηπίου, την τρύπα του όζοντος, και υψηλά επίπεδα υγρασίας (70%), παρατηρούνται δυσμενείς συνθήκες ειδικά για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Το θερμόμετρο μάλιστα συχνά ξεπερνάει τους 35 βαθμούς υπό σκιά, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές περιπτώσεις θερμοπληξίας. Θερμοπληξία είναι η κατάσταση εκείνη, που το άτομο υπερθερμαίνεται λόγω περιβάλλοντος ή πυρετού και δυσλειτουργίας της ομοιόστασής του.

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζει το άτομο είναι, αδυναμία, πονοκέφαλος, ίλιγγος, έμετος, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και διαταραχές διάνοιας. Άμεσα παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στον πληγέντα. Τον μεταφέρουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος σε ύπτια θέση, απομακρύνουμε τυχόν περαστικούς, του αφαιρούμε τα ρούχα, τον δροσίζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα, του δημιουργούμε ρεύματα αέρα, και τοποθετούμε παγοκύστες τυλιγμένες με πετσέτα σε κεντρικές αρτηρίες. Μόλις συνέλθει του δίνουμε να πιεί δροσερά υγρά, και να φάει τροφές πλούσιες σε αλάτι (NaCl) όπως για παράδειγμα είναι τα πατατάκια.

Εάν παρόλα αυτά η κατάσταση της υγείας του δεν βελτιώνεται, ειδοποιούμε το ΕΚΑΒ στο 166, ώστε να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ομάδες κινδύνου, δηλαδή τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Καλό είναι, να βρίσκονται συνεχώς υπό την επίβλεψη κοντινών τους ανθρώπων.

Προτιμήστε λοιπόν πρωινές ή απογευματινές ώρες για τα καλοκαιρινά σας μπάνια, να φοράτε καπέλο, να ενυδατώνεστε συχνά, να φοράτε ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα, να τρώτε ελαφριά γεύματα πλούσια σε αλάτι, και να αποφεύγετε αλκοολούχα ποτά. Αν έχετε κάποια χρόνια πάθηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, και να λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δώσει.

Καλές διακοπές!! Καλό καλοκαίρι σε όλους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου