“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πόδι του αθλητή?

To πόδι του αθλητή ή τριχοφυτίαση του ποδιού, είναι μια πάθηση που προκαλείται από μυκητίαση ανάμεσα της περιοχής των δακτύλων. Οι μύκητες όπως και τα βακτήρια υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα – οργανισμό ξενιστή. Όταν για κάποιο λόγο δημιουργείται ευμενές περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς αυτούς, πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν λοιμώξεις, παρασιτώντας σε νεκρά κύτταρα (δέρμα, νύχια κ.α.)

Το ευμενές λοιπόν περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες στην περιοχή των δακτύλων του ποδιού, είναι η κακή υγιεινή, ο ιδρώτας, η ζέστη, η υγρασία, καθώς και ο κακός αερισμός από κλειστά υποδήματα. Οι μύκητες συνήθως μεταδίδονται είτε από άμεση επαφή, είτε από κοινή χρήση ντους όπως στα αποδυτήρια αθλητών.


Μερικές φορές ο μύκητας εκτός από τα δάκτυλα, προσβάλλει τα νύχια, τα πέλματα και τις πλαϊνές όψεις του ποδιού. Παρουσιάζεται κνησμός, τσούξιμο, ξεφλούδισμα, ξηρότητα δέρματος, και ερυθρότητα. Χρησιμοποιήστε αντιμυκητισιακές κρέμες ή ταλκ 2 φορές τη μέρα, που θα σας συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας, μέχρι να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντική η καθημερινή αυτοφροντίδα του ποδιού ώστε να αποφύγετε υποτροπές.

Συγκεκριμένα, προσέξτε να είναι στεγνές και καθαρές οι περιοχές των δακτύλων, να σκουπίζετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο, να φοράτε αδιάβροχα πέδιλα κατά την κοινή χρήση ντους, να αλλάζετε συχνά βαμβακερές κάλτσες, να φοράτε υποδήματα που αερίζονται καλά και να τα αλλάζετε καθημερινώς για να στεγνώνουν από τον ιδρώτα.

Αν σε ένα μήνα αυτοφροντίδας, δεν υποχωρήσει το πόδι του αθλητή, ή έχετε σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, γιατί πιθανό να χρειάζεστε ισχυρότερα αντιμυκητισιακά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου