“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Γεροντικός κνησμός

Ο γεροντικός κνησμός είναι ένα σύμπτωμα που παρουσιάζεται συχνά στους ηλικιωμένους. Μπορεί να είναι εντοπισμένος σε μια περιοχή (π.χ. κνήμες ,γαστροκνήμιοι) με γεροντικό έκζεμα, ή να είναι γενικευμένος σε όλο το σώμα. Μπορεί επίσης, να εκδηλώνεται συνεχώς επί σειρά ετών ή ανά διάφορα χρονικά διαστήματα.

Γενικότερα ο φυσιολογικός κνησμός, δεν κρύβει κάτι παθολογικό. Ο κνησμός μπορεί να προκληθεί πολύ απλά από τα να δεις κάποιον άλλο να ξύνεται. Το ξύσιμο φαίνεται να ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Zhou-Feng Chen (Πανεπιστήμιο Σεντ Λούις), γι’ αυτό είναι τόσο απολαυστικό. Επιπλέον, το υπερβολικό ξύσιμο προκαλεί πόνο, και ο πόνος καταστέλλει τον κνησμό. Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται, διότι μπορεί να προκληθεί τραυματισμός του δέρματος, με την πιθανή είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών.

Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει παθολογικό υπόβαθρο, και θα πρέπει να γίνεται εξέταση για τη λειτουργία των νεφρών, του θυρεοειδούς, του ήπατος, καθώς και αν υπάρχει αναιμία με έλλειψη σιδήρου. Στις περιπτώσεις αυτές, η αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος, δηλαδή η αποκατάσταση των λειτουργιών στο φυσιολογικό επίπεδο, συνοδεύεται από υποχώρηση του γεροντικού κνησμού.

Σπανιότερα, ο γεροντικός κνησμός είναι εκδήλωση μιας σοβαρής κατάστασης που μπορεί να οφείλεται σε νεοπλάσματα. Άλλη αιτία του γεροντικού κνησμού μπορεί να είναι και η ξηρότητα του δέρματος, συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό η καλή ενυδάτωση του οργανισμού με άφθονα υγρά, και η χρήση ενυδατικών αλοιφών μπορεί να ανακουφίσει το σύμπτωμα. Σε ηλικιωμένους που διαμένουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα, πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο παράσιτο, όπως η ψώρα, ή σε αλλεργική αντίδραση στο υλικό των υποσέντονων. Τέλος υπάρχει και κνησμός ψυχογενούς αιτιολογίας, ο οποίος αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου