“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Διαδραστικά προγράμματα άσκησης στους ηλικιωμένους

Διαδραστικά προγράμματα σωματικής δραστηριότητας ειδικά διαμορφωμένα για ηλικιωμένους, μπορούν να τους βοηθήσουν να παραμείνουν κινητικά δραστήρια. Πρόκειται για καινοτόμα προγράμματα, που συνδυάζουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών με τη φυσική άσκηση, και σκοπό έχουν τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ατόμων τρίτης ηλικίας.


Τα διαδραστικά προγράμματα περιλαμβάνουν συνδυασμό αερόβιας άσκησης με ασκήσεις δύναμης, ευλυγισίας, ισορροπίας καθώς και αθλήματα (π.χ. golf, tennis, soccer, bowling) που στοχεύουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ατόμων άνω των 60 ετών. Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι ηλικιωμένα άτομα υγιή, άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και άτομα με ήπια άνοια.

Ο συνήθης απαιτούμενος εξοπλισμός ενός διαδραστικού προγράμματος άσκησης είναι μια τηλεόραση ή υπολογιστής, μια κάμερα πάνω στην οθόνη που αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του ηλικιωμένου, και ένας διαδραστικός βραχίονας που τοποθετείται στο άνω άκρο, που λειτουργεί ως τηλεχειριστήριο. O ηλικιωμένος εκτελεί διάφορες ασκήσεις σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Ανάλογα με την ένταση της άσκησης τα προγράμματα μπορούν να ρυθμιστούν σε 4 επίπεδα.
• 1ο Επίπεδο 50-60% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας (Μ.Κ.Σ.)
• 2ο Επίπεδο 65-70% της Μ.Κ.Σ.
• 3ο Επίπεδο : Ένταση 70-80% της Μ.Κ.Σ.
• 4ο Επίπεδο : Ένταση 80-90% της Μ.Κ.Σ.

Μελέτες σε διαδραστικά παιχνίδια αναφέρουν σημαντική βελτίωση της ισορροπίας και της μετακίνησης σε ηλικιωμένους. Η βελτίωση ή διατήρηση της απόδοσης τους είχε διάρκεια έως και 5 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος παρέμβασης, και η κινητική δραστηριοποίηση παρείχε αντισταθμιστική πληροφόρηση στο γνωστικό σύστημα ασθενών με άνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου