“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Κράταιγος η οξυάκανθα (C. Monogyna)

O κράταιγος είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο, με ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Θεωρείται από πολλούς ως καρδιοτονωτικό, χαλαρωτικό και αντιοξειδωτικό γιατροσόφι.

Άλλες κοινές ονομασίες του κράταιγου είναι η τρικουκιά, η τσαμπουρνιά, και η ξαγκαθιά. Είναι πλούσιο σε βιοφλαβονοειδή, κάτι το οποίο εξηγεί τη διαστολή σημαντικών αιμοφόρων αγγείων (π.χ. στεφανιαία αρτηρία).

Ο κράταιγος κάνει κόκκινους καρπούς, που χρησιμοποιούνται από αρκετούς για διαταραχές της καρδιάς (αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, στηθάγχη κ.α.). Βοηθάει ουσιαστικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με το γκίνγκο (Ginkgo biloba) για τη βελτίωση της μνήμης, αφού βελτιώνει την αιματική ροή στον εγκέφαλο.

Ενδεικτικά, μπορούμε να βράσουμε τους καρπούς για 10 – 15 λεπτά, και να το σουρώσουμε όπως κάνουμε στο τσάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου