“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ιδιοπαθής σκολίωση

Φυσιολογικά η σπονδυλική στήλη, σε μια προσθιοπίσθια ακτινογραφία σχηματίζει μια κατακόρυψη γραμμή. Η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, με βασικά χαρακτηριστικά την πλάγια κλίση και την ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων, ονομάζεται σκολίωση (σχηματίζει ένα S). Ο όρος, προέρχεται από τη λέξη σκολιός, που σημαίνει στρεβλός.

Η ιδιοπαθής σκολίωση είναι αγνώστου αιτιολογίας, και αποτελεί τη συχνότερη μορφή σε ποσοστό 80% περίπου. Είναι μια πάθηση που αφορά νεαρά άτομα, ιδίως κοπέλες, και είναι συχνότερη στις ηλικίες 12-15 ετών. Η σκολίωση επιδεινώνεται με το πέρασμα των χρόνων, άρα είναι επιτακτική ανάγκη να επέμβουν οι ειδικοί επιστήμονες για τον περιορισμό των κυρτωμάτων.

Ανάλογα με την περιοχή της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται το κύρτωμα, αντίστοιχα διακρίνουμε τη σκολίωση σε αυχενική, θωρακική ή οσφυϊκή. Ανάλογα τώρα, με τη μεριά πού κλίνει το κυρτό της καμπύλης, χαρακτηρίζουμε μια σκολίωση σαν δεξιά ή αριστερή. Αν ο ορθοπαιδικός δεν είναι σίγουρος για τη διάγνωση της σκολίωσης μόνο από την κλινική εξέταση, τότε ο ασθενής οδηγείται σε ακτινολογικό έλεγχο.

Η πάθηση διακρίνεται σε 3 βαθμούς ανάλογα με το βαθμό της κλίσης των σπονδύλων, οπότε και ποικίλλει η θεραπευτική διαδικασία.

Σκολίωση 1ου βαθμού (1 - 20 μοίρες). Η σκολίωση μεγέθους μέχρι 20 μοίρες αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φυσικοθεραπεία, και παρακολούθηση 2 φορές ετησίως. Ο φυσικοθεραπευτής, εφαρμόζει τεχνικές χαλάρωσης του μυϊκού σπασμού εξ αιτίας του κυρτώματος (tens, υπέρηχα, μάλαξη, διατάσεις κ.α.) επανεκαπιδεύει τη σωστή στάση του σώματος, και εκπαιδεύει τον ασθενή να ενδυναμώσει τους κοιλιακούς και ραχιαίους μύες, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν ή ακόμα και να μειωθούν οι μοίρες της σκολίωσης. Συστήνεται επίσης η κολύμβηση, αφού θεωρείται θεραπευτική άσκηση για τη σκολίωση.

Σκολίωση 2ου βαθμού (20 – 40 μοίρες). Στην περίπτωση αυτή παράλληλα με τη φυσικοθεραπεία, γίνεται χρήση εξατομικευμένων κηδεμόνων από τον ασθενή. Οι κηδεμόνες της σπονδυλικής στήλης, σκοπό έχουν να διορθώσουν ή να σταθεροποιήσουν τα κυρτώματα. Οι κηδεμόνες πρέπει να φοριούνται ανελλιπώς ακόμα και τη νύχτα, τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Σκολίωση 3ου βαθμού (Άνω των 40 μοιρών): Σε 3ου βαθμού σκολίωση χρειάζεται συνήθως χειρουργική επέμβαση, ώστε να διορθωθούν τα μεγάλα κυρτώματα. Αν είναι πολύ έντονα, δύναται να ασκούν πίεση στην καρδιά ή στους. Πρόκειται για μεγάλες επεμβάσεις, αλλά όταν υπάρχει σαφής ένδειξη, ο γιατρός κατευθύνεται αναγκαστικά σε αυτή τη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου