“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ομιλία του φυσικοθεραπευτή Ι. Σ. Παναγιωτόπουλου στο Λουτράκι

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου και ώρα 06:00 μ.μ., ο φυσικοθεραπευτής – συγγραφέας Ιωάννης Σ. Παναγιωτόπουλος, είναι προσκεκλημένος ομιλητής στο Μεσογειακό κέντρο αποκατάστασης, στο Λουτράκι.

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο Γηριατρική Φυσικοθεραπεία (Εκδόσεις Ownbook), o συγγραφέας θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα, τις σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τάσεις για την τρίτη ηλικία. Ταυτόχρονα, θα έχει την ευκαιρία να πει και δυο λόγια για το βιβλίο του.

Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Έτσι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν τυχόν απορίες τους. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 27441 14000, ώστε να κλείσουν θέση.

www.meska.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

5 παυσίπονα της φύσης

- Το λιβάνι της Ινδίας (Boswellia serrata)
Πρόκειται για ένα δέντρο, του οποίου το ρετσίνι, χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αγιουρβεδική ιατρική. Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση κατά της αρθρίτιδας.

- Αρπαγόφυτο (Harpagophytum procumpens)
H ρίζα του αρπαγόφυτου χρησιμοποιείται ευρέως, ιδιαίτερα από τις Ευρωπαϊκές χώρες, για την αναλγητική δράση της, σε περιπτώσεις όπως οσφυαλγίες, ραχιαλγίες ή οστεοαρθρίτιδες γόνατος.


- Πιπερόριζα (Τζίντζερ)
Η πιπερόριζα, εκτός από τη δράση της κατά της ναυτίας, έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αντιμετωπίζει τα οιδήματα καθώς και τους πόνους, τόσο στους μύες όσο και στις αρθρώσεις του σώματος.

- Κουρκουμάς
Η ρίζα του κουρκουμά, εκτός από τονωτικό του οργανισμού ή παυσίπονο των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, δείχνει να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Η κουρκουμίνη που περιέχει, ανακουφίζει αποτελεσματικά τις επώδυνες αρθρώσεις.

- Σπειραία
Η σπειραία είναι ένα αποτελεσματικό βότανο, γνωστό για την παυσίπονη δράση του, από αρχαιοτάτων χρόνων. Περιέχει σαλικυλικό οξύ, και μάλιστα από αυτό το βότανο πήρε την ονομασία της η ασπιρίνη.

Σημείωση: Tα παραπάνω βότανα ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν τη λήψη τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

2ο Κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Μερόπειο

Το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Τέχνης Crossing Borders-The Athens Experience, δίνει φέτος ραντεβού με τους λάτρεις των αφηγηματικών μέσων και της καλλιτεχνικής έκφρασης στις 6,7 και 8 Ιουνίου στους χώρους του Μεροπείου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45, κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει μια διεθνής ομάδα ανθρώπων που επιθυμούν να ενώσουν όλους αυτούς που διασχίζουν σύνορα, φυσικά και πνευματικά.
Συνοπτικά το πρόγραμμα του τριημέρου :
1. Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους Ελλήνων Δημιουργών. Επιμέλεια Ελληνικού προγράμματος, Σίμος Κορεξενίδης.
2. Προβολή Ντοκιμαντέρ Ξένων Δημιουργών από ΗΠΑ, Ολλανδία, Ινδονησία κ.α.
3. Θεατρικά δρώμενα.
4. Μουσικές παραστάσεις.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ θα υπάρξει μια σειρά από δραστηριότητες με επίκεντρο τον άνθρωπο και συγκεκριμένα την Τρίτη Ηλικία.
Όλες οι ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και οι παραστάσεις, είναι ευγενική χορηγία των δημιουργών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ανάλογη της προσέλευσης κατά τις ημέρες και τις ώρες των προβολών.

Για περισσότερες πληροφορίες :
-Στη Σελίδα του Φεστιβάλ στο FB :
https://www.facebook.com/pages/Crossing-Borders-The-Athens-Experience

- Στα τηλέφωνα 210-9571134, 210-9571132, 6937348825

-Στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου : meropion@gmail.com
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Παρουσίαση βιβλίου στο Αιγάλεω

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο Γηριατρική Φυσικοθεραπεία (Εκδόσεις Ownbook), του φυσικοθεραπευτή Ιωάννη Σ. Παναγιωτόπουλου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014, και ώρα 08:00 μ.μ., στον κήπο του πολυχώρου 8 Δυτικά, στο Αιγάλεω (Λεωφόρος Αθηνών 387, πλησίον Τ.Ε.Ι. Αθηνών).

Το βιβλίο αποτελεί ένα χρήσιμο ιατρικό σύμβουλο, και θα το προλογίσουν επιστήμονες υγείας.
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Κράταιγος η οξυάκανθα (C. Monogyna)

O κράταιγος είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο, με ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Θεωρείται από πολλούς ως καρδιοτονωτικό, χαλαρωτικό και αντιοξειδωτικό γιατροσόφι.

Άλλες κοινές ονομασίες του κράταιγου είναι η τρικουκιά, η τσαμπουρνιά, και η ξαγκαθιά. Είναι πλούσιο σε βιοφλαβονοειδή, κάτι το οποίο εξηγεί τη διαστολή σημαντικών αιμοφόρων αγγείων (π.χ. στεφανιαία αρτηρία).

Ο κράταιγος κάνει κόκκινους καρπούς, που χρησιμοποιούνται από αρκετούς για διαταραχές της καρδιάς (αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, στηθάγχη κ.α.). Βοηθάει ουσιαστικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με το γκίνγκο (Ginkgo biloba) για τη βελτίωση της μνήμης, αφού βελτιώνει την αιματική ροή στον εγκέφαλο.

Ενδεικτικά, μπορούμε να βράσουμε τους καρπούς για 10 – 15 λεπτά, και να το σουρώσουμε όπως κάνουμε στο τσάι.
Διαβάστε περισσότερα...

10 τροφές για το μυαλό...

1. Πράσινο τσάι. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών και των κατεχίνων που περιέχει, βελτιώνει τη μνήμη, την ψυχική
ισορροπία και γενικότερα όλες πνευματικές λειτουργίες.

2. Ελαιόλαδο. Προστατεύει το νευρικό σύστημα, βοηθάει την αιματική κυκλοφορία του εγκεφάλου, και συμβάλλει στην ανάπτυξη της μαθησιακής ικανότητας, αφού περιέχει βιταμίνη Ε.


3. Ξηροί καρποί. Πλούσιοι σε ω3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνες, θα μας εξασφαλίσουν καθαρό μυαλό, και ψυχική ανάταση.


4. Τροφές με άμυλο. Τέτοιες για παράδειγμα είναι τα μακαρόνια, το ψωμί, το ρύζι, και οι πατάτες. Αυτές οι τροφές, που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, αποτελούν πηγή ενέργειας για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.

5. Καφές. Η καφεΐνη δραστηριοποιεί τη λειτουργία του εγκεφάλου, και βοηθάει στην επεξεργασία των πληροφοριών, που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά.


6. Ψάρια με ω3 λιπαρά οξέα. Τέτοια για παράδειγμα είναι ο σολομός, ο τόνος, καθώς και οι σαρδέλες. Έρευνες έδειξαν μάλιστα, ότι ο σολομός είναι 3 φορές πλουσιότερος σε ω3 από τον τόνο. Θα βελτιώσουν την αιματική κυκλοφορία στον εγκέφαλο, και ταυτόχρονα θα μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

7. Λαχανικά. Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, και το λάχανο, περιέχουν βιταμίνες και σίδερο. Έτσι συμβάλλουν θετικά στις λειτουργίες μνήμης του εγκεφάλου.

8. Νερό. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα επίπεδα ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο), θα βοηθήσει σημαντικά στη μετάδοση του ηλεκτρικού σήματος, μεταξύ των νευρώνων του νευρικού συστήματος.

9. Μαύρη σοκολάτα. Περιέχει κακάο, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία στον εγκέφαλο.


10. Αυγά. Τα αυγά θα μας προστατεύσουν από τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και διάφορα συστατικά (λεκιθίνη, χολίνη) που βοηθούν στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.
Διαβάστε περισσότερα...