“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η ατυχής τριάδα του αγκώνα

Πρόκειται για ένα σοβαρό τραυματισμό του αγκώνα, μετά από ισχυρό μηχανισμό κάκωσης, που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Ουσιαστικά, έχουμε ταυτόχρονο κάταγμα κεφαλής της κερκίδας, κάταγμα κορονοειδούς απόφυσης της ωλένης, καθώς και εξάρθρημα αγκώνα, με ρήξη του έξω πλαγίου συνδέσμου.

Ο ορθοπαιδικός κάνει διάγνωση του τραυματισμού, με μια απλή ακτινογραφία του αγκώνα. Κύριο μέλημα του γιατρού, είναι η αποφυγή της χρόνιας αστάθειας του αγκώνα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει σημαντικά, και η μετεγχειρητική φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση του ασθενή.

Συνοπτικά παρουσιάζουμε ένα πλάνο θεραπείας, που θα μειώσει τον πόνο, θα ενδυναμώσει τους μύες, θα βελτιώσει το εύρος τροχιάς του αγκώνα, και θα κάνει το άνω άκρο λειτουργικό:

- Ηλεκτροθεραπεία (TENS, EMS)
- Θερμά επιθέματα
- Αποιδηματική μάλαξη
- Κινησιοθεραπεία αγκώνα (κάμψη – έκταση, υπτιασμός – πρηνισμός), παθητική και ενεργητική
- Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (π.χ. με μπάλες)
- Λειτουργικές ασκήσεις ολόκληρης της κινητικής αλυσίδας του πάσχοντος άκρου.
- Κρυοθεραπεία
- Taping

Συνίσταται τέλος, η επαναξιολόγηση του ασθενή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου