“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Bιταμίνη D: η βιταμίνη του ήλιου

Η βιταμίνη D, είναι γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, επειδή παράγεται από τον οργανισμό μας, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, με κύρια δράση την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Η πιο γνωστή συμβολή της βιταμίνης D, αφορά τη θωράκιση του σκελετού μας. Όμως, συνεχώς νέες μελέτες δείχνουν τη σημασία της βιταμίνης D σε πολλαπλά επίπεδα, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Για παράδειγμα, έχει αντίστοιχη συμβολή της βιταμίνης C, αφού προάγει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα μακροφάγα και λεμφοκύτταρα έχουν υποδοχείς της βιταμίνης D, με συνέπεια η επάρκεια στην εν λόγω βιταμίνη να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Αντίθετα, έρευνες έδειξαν ότι η χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D, ευθύνεται για αύξηση των λοιμώξεων, και περιστατικών κοινού κρυολογήματος. Άλλοι ερευνητές συσχετίζουν την έλλειψη βιταμίνης D, με παθήσεις όπως ν. Alzheimer, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, και αυτοάνοσες παθήσεις.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη χώρα. Δυστυχώς όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την πρόχειρη διατροφή καθώς και με την πολύωρη εργασία σε κλειστούς χώρους, εμποδίζει την παραγωγή βιταμίνης D. Ο χρόνος των 10 λεπτών έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα, είναι ικανοποιητικός για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D, που έχουμε ανάγκη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, να λαμβάνουμε τις απαραίτητες αντηλιακές προφυλάξεις. Μπορούμε επίσης να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, τα μανιτάρια, και τα δημητριακά.

Εάν δεν καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D με φυσικό τρόπο, θα ήταν ωφέλιμο, να προμηθευτούμε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D, αφού πρώτα συμβουλευτούμε το γιατρό ή το φαρμακοποιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου