“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Πονάω όταν έχει υγρασία. Μύθος ή πραγματικότητα?

Διανύουμε ήδη την εποχή του φθινοπώρου, και είναι φορές που μπορεί λόγω της αλλαγής του καιρού, να νιώθουμε ότι αυτό έχει επίδραση τόσο στην ψυχή μας (π.χ. μελαγχολικός καιρός), όσο και στο σώμα μας (π.χ. πονάνε τα κόκκαλά μου). Η επιστημονική κοινότητα έχει προσπαθήσει να διερευνήσει τον ακριβή μηχανισμό, πώς δηλαδή, τα καιρικά φαινόμενα όπως η υγρασία ή το κρύο, αντικατοπτρίζονται στην ψυχοσωματική μας οντότητα, και επηρεάζουν τους ομοιοστατικούς (ρυθμιστικούς) μας μηχανισμούς.

Με την κλινική μου εμπειρία, έχω παρατηρήσει, ότι αρκετοί ηλικιωμένοι με χρόνιες παθήσεις, όπως αρθρίτιδες, δισκοπάθειες, ή παλαιά χειρουργεία, μου έχουν αναφέρει ότι ο καιρός επηρεάζει τους σωματικούς πόνους. Μάλιστα μερικοί προβλέπουν την αλλαγή του καιρού από τις ενοχλήσεις που νιώθουν, και χαριτολογώντας λένε ότι δε χρειάζεται να παρακολουθούν πια, το μετεωρολογικό δελτίο.

Σημαντικές έρευνες σε όλο τον κόσμο, έρχονται να επιβεβαιώσουν το φαινόμενο αυτό, και δείχνουν ότι κάτοικοι που ζουν σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία όπως τα νησιά, εμφανίζουν συχνότερα μυοσκελετικούς πόνους. Παράλληλα έχει βρεθεί, ότι η μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, αυξάνει την αρθρική δυσκαμψία. 


Αν και διίστανται οι επιστημονικές απόψεις, γενικότερα πιστεύεται ότι η αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης, επηρεάζει την ενδοαρθρική μας πίεση, με συνέπεια να διεγείρονται νευρουποδοχείς, και να επηρεάζεται η λειτουργία του αρθρικού υγρού. Η βαρομετρική πίεση, δηλαδή το βάρος της περιβάλλουσας ατμόσφαιρας, όταν μειώνεται προκαλεί μείωση της πίεσης του αέρα, με αποτέλεσμα την διαστολή των ιστών του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο (G. Weinberger , et al). Άλλη μεγάλη αμερικανική έρευνα σε 200 ασθενείς με αρθρίτιδα, έδειξε ότι η πτώση της θερμοκρασίας, καθώς και η αύξηση της βαρομετρικής πίεσης, συνοδεύονταν από επιδείνωση του πόνου των ασθενών.

Τελικά όλα τα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν ότι τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα, και δεν πρόκειται για μύθο, χωρίς όμως αυτό να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Χρειάζεται πάντως, περαιτέρω έρευνα ώστε να εξηγηθεί πλήρως το φαινόμενο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου