“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

H σημασία της Pet Therapy στην Τρίτη Ηλικία

Η Pet Therapy, δηλαδή η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων, είναι αρκετά διαδεδομένη σε χώρες του εξωτερικού, και τα τελευταία χρόνια, κάνει έντονη την εμφάνισή της στη χώρα μας. Η φιλοσοφία της, βασίζεται κυρίως στο συναισθηματικό δέσιμο που αναπτύσσεται στον άνθρωπο με τα ζώα.

Για τις ανάγκες τις Pet Therapy, και προς όφελος του ανθρώπου, επιστρατεύονται φιλικά ζώα όπως γάτες, σκυλιά, κατσίκες, κουνέλια, άλογα, ακόμα και δελφίνια. Είναι προφανές, ότι τα ζώα που επιλέγονται έχουν άριστη κτηνιατρική φροντίδα. Όλες οι ηλικιακές ομάδες, μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα Pet Therapy. Ειδικά για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, υπάρχει διεθνώς, πληθώρα ερευνών που δείχνουν ότι η θεραπεία αυτή, βοηθάει σημαντικά περιπτώσεις με άνοια (ν. Alzheimer κ.α.), με χρόνιες παθήσεις, με κινητικά ελλείμματα, με κατάθλιψη, με υψηλό στρες, ή καρδιοπάθειες.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν διάφορες εταιρείες και οργανισμοί που αναλαμβάνουν προγράμματα θεραπείας με τη βοήθεια ζώου. Αρκετά διαδεδομένη μάλιστα, είναι από τη μία η Ιπποθεραπεία, που ο θεραπευόμενος φροντίζει το άλογο (το ταΐζει το χαϊδεύει, το χτενίζει κ.α.) για να πετύχει ψυχικά οφέλη, και από την άλλη η Θεραπευτική Ιππασία, που ο θεραπευόμενος βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία, και τη στάση του σώματός του.

Τελικά η Pet Therapy, είναι ικανή να συμπληρώσει την κλασική θεραπεία των ηλικιωμένων ασθενών, αφενός στο ψυχικό και αφετέρου στο σωματικό τους επίπεδο. Τα ζώα λοιπόν, με οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες όλων των παραγόντων της κοινωνίας, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ηλικιωμένων, σε μια εποχή μάλιστα, που οι άνθρωποι της πόλης, έχουν χάσει την επαφή τους με τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου