“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Μαιευτική παράλυση και φυσικοθεραπεία

Μαιευτική παράλυση (obstetric palsy), ονομάζουμε την κάκωση του βραχιονίου πλέγματος, και συγκεκριμένα την απότομη διάταση των νωτιαίων ριζών Α5- Α8, Θ1, η οποία μπορεί να προκληθεί κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Ως αποτέλεσμα του τραυματισμού του βραχιονίου πλέγματος, έχουμε την πάρεση (χαλαρή παράλυση) και την μυϊκή ατροφία του άνω άκρου.

Σύμφωνα με έρευνες, η πιθανότητα μαιευτικής παράλυσης είναι περίπου 1 στους 1000 φυσιολογικούς τοκετούς. Όπως είναι φυσικό, στην ομάδα αυξημένου κινδύνου, ανήκουν όλα τα νεογνά μεγάλου σωματικού βάρους, που γεννιούνται φυσιολογικά. Ακόμα σπανιότερα, σε περιπτώσεις καισαρικής τομής, μπορεί να προκληθεί μαιευτική παράλυση, μετά από έντονη ελκτική δύναμη του μαιευτήρα.

Η μαιευτική παράλυση, ταξινομείται ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης σε 3 κατηγορίες. Την ανώτερη παράλυση Erb, την κατώτερη παράλυση Klumpke, καθώς και την ολική παράλυση Erb-Klumpke. Είναι προφανές, ότι ο βαθμός της βλάβης του βραχιονίου πλέγματος, θα επηρεάσει ανάλογα το χρόνο αποκατάστασης του μέλους.

Η φυσικοθεραπεία, μπορεί να ξεκινήσει στην ηλικία των 2 εβδομάδων του βρέφους. Βασικοί στόχοι του παιδιατρικού φυσικοθεραπευτή είναι:
H διατήρηση και η βελτίωση της ελαστικότητας των μυών.
Η μυϊκή ενδυνάμωση, και η βελτίωση της αισθητικότητας.
Η διατήρηση και η βελτίωση του εύρους τροχιάς των αρθρώσεων.
Η βελτίωση της συμμετρίας των 2 ημιμορίων του σώματος.
Η μείωση του πόνου.
Η βελτίωση της λειτουργικότητας του άνω άκρου, και γενικότερα η ποιοτική καθημερινότητα του παιδιού.

Τελικά, αν μετά από 3 μήνες φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης, δεν παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση, ο παιδονευροχειρουργός εξετάζει τη λύση της χειρουργικής επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου