“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Φροντίζοντας όσους φροντίζουν

Όσοι ασχολούνται συστηματικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων με άνοια, λέγονται φροντιστές. Οι φροντιστές διακρίνονται σε 2 κατηγορίες, στους συγγενείς και στους επαγγελματίες. Ο φροντιστές είναι οι κρυφοί ασθενείς, καθώς καλούνται να διαχειριστούν το φορτίο της φροντίδας του ηλικιωμένου, γνωστό ως φορτίο του φροντιστή.

Το φορτίο του φροντιστή έχει τις εξής 3 διαστάσεις. Το σωματικό, το ψυχολογικό, και το οικονομικό φορτίο. Μάλιστα καθώς η νόσος εξελίσσεται, αναλογικά αυξάνεται και το φορτίο του φροντιστή, σε όλα τα επίπεδα. Οι περισσότεροι φροντιστές μπορεί να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης (θυμός, ντροπή, ενοχή, θλίψη, μοναξιά, πένθος), οπότε και κρίνεται επιτακτική η βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Για να είναι αποδοτικός ο φροντιστής, θα πρέπει να δώσει σημασία σε 2 σημεία κλειδιά. Πρώτον, στη φροντίδα του εαυτού του, και δεύτερον στην κατάλληλη ενημέρωσή του για την άνοια. Καλό είναι, να κάνετε διαλείμματα ως φροντιστής, και να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας (ασχολία με χόμπι, βόλτα με φίλους, κινηματογράφος κ.α.). Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον οικογενειακό σας περίγυρο, και από επαγγελματίες φροντιστές, ώστε να κατανεμηθεί το φορτίο σας σε περισσότερους ανθρώπους.

Δεύτερον, αναφορικά με το κομμάτι της ενημέρωσης, μπορείτε να προσεγγίσετε κέντρα ημέρας (Κ.Η.Φ.Η.), Εταιρείες Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Μ.Φ.Η., ή κάποιον ειδικό επιστήμονα που εμπιστεύεστε στα θέματα της άνοιας. Επίσης, υπάρχουν υποστηρικτικές ομάδες φροντιστών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, και τους προβληματισμούς σας με άλλους φροντιστές.

Ένας από τους σημαντικούς ρόλους λοιπόν των Μ.Φ.Η., είναι η αποφόρτιση των φροντιστών. Μη διστάσετε λοιπόν, αν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στη φροντίδα του αγαπημένου σας ανθρώπου, να κάνετε μία αλλαγή. Πολύ πιθανόν τότε, να έχετε περισσότερο δημιουργικό χρόνο να μοιραστείτε μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου