“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Διαδραστικά ψυχαγωγικά προγράμματα για ηλικιωμένους

Εκτός από την άνοια που συχνά αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανία, την καθημερινή ρουτίνα δηλαδή. Ό,τι τους βγάζει από την καθημερινή ρουτίνα, τους προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, και ταυτόχρονα θωρακίζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών, που λέγονται ενδορφίνες.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), με τις οποίες συνεργάζομαι, έχουμε την τύχη να μας επισκέπτεται η καλλιτεχνική ομάδα, Οι Άγγελοι της Χαράς. Οι Άγγελοι της Χαράς επιλέγουν παλιά τραγούδια της Αθήνας, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ηλικιωμένοι, αφού γνωρίζουμε ότι σε ανθρώπους με άνοια, επηρεάζεται η βραχύχρονη μνήμη, και όχι η μακρόχρονη μνήμη, η οποία πλήττεται μόνο στα τελικά στάδια της άνοιας. Μεταξύ άλλων, εκτελούν απολαυστικά θεατρικά σκετς, που χαρίζουν άφθονο γέλιο στους ηλικιωμένους.

Έχω διαπιστώσει με τα μάτια μου, ότι οι Άγγελοι της Χαράς, λειτουργούν ως φάρμακο τόσο κατά της άνοιας, όσο και κατά της ανίας, για τους ηλικιωμένους. Οι ένοικοι συμμετέχουν ενεργά στα διαδραστικά μουσικοχορευτικά ή δραματοθεραπευτικά δρώμενα, ενώ παράλληλα συζητούν τις εντυπώσεις τους για μέρες, με τα οικεία τους πρόσωπα. Μου προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση, όταν βλέπω ηλικιωμένους με άνοια, να θυμούνται την προγραμματισμένη ημέρα που μας επισκέπτονται οι Άγγελοι της Χαράς, και να τους περιμένουν με ανυπομονησία.

Το σημαντικότερο ωστόσο για μένα, είναι ότι οι ένοικοι των Μ.Φ.Η. έχουν κάτι να περιμένουν, και αποκτούν ένα κίνητρο για ζωή. Περιμένουν την επόμενη φορά που θα έρθουν οι Άγγελοι της Χαράς, άρα αποκτά ένα χρώμα το νόημα της ζωής τους. Γίνονται για λίγο πάλι παιδιά, και αυτό φαίνεται κάθε φορά στο χαμόγελο που είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου