“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Διαδραστική σωματική άσκηση για ηλικιωμένους

Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, η άσκηση στα άτομα τρίτης ηλικίας, πρωτίστως είναι σημαντική, γιατί θωρακίζει τα οστά, προωθεί την αιματική κυκλοφορία, μειώνει τον κίνδυνο των πτώσεων, βελτιώνει την αντοχή, και τελικά τη λειτουργικότητα του ατόμου.

 
Εκτός από τα οφέλη για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ηλικιωμένων, η άσκηση βοηθάει και στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας αφού παρατηρείται, βελτίωση της μνήμης, βελτίωση του ύπνου, μείωση της κατάθλιψης, ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και συνεργασίας, καθώς και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Όπως στα παιδιά, επιστρατεύουμε παιχνίδια για να ασκηθούν, κάτι αντίστοιχο κάνουμε με τους ηλικιωμένους. Τους δίνουμε δηλαδή ένα ερέθισμα, μια διαδραστική ευχάριστη δραστηριότητα, για να πετύχουμε αφενός τα οφέλη της άσκησης, και αφετέρου να να μην μοιάζει με αγγαρεία. Γενικά, οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει την καρδιακή συχνότητα θεωρείται άσκηση, όπως ο χορός, η κηπουρική, ή τα οικιακά.

Ο φυσικοθεραπευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τρία θεραπευτικά σχήματα. Η διαδραστική σωματική άσκηση μπορεί να γίνει ατομικά (π.χ. σε κλινήρεις ασθενείς) , ανά ζεύγη ή ομαδικά (με συμμετοχή τριών ατόμων και άνω). Η δουλειά μας βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στη φαντασία. Με λίγη φαντασία λοιπόν, βρίσκουμε δραστηριότητες που να ταιριάζουν στις κινητικές δεξιότητες, και επιθυμίες των ηλικιωμένων (π.χ. με μπαλόνια, μπάλες, μπασκέτες, σεντόνια, bowling, boccia, νέες τεχνολογίες exergames, ή αθλήματα από τους geri olympics).

Στα παραπάνω διαδραστικά παιχνίδια, εντέλει δεν έχει υπάρχει ηττημένος. Είναι όλοι νικητές, γιατί αποκτούν δίψα για ζωή μέσα από το δημιουργικό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται μεταξύ τους, και ωφελούνται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου